Natalia Bejan: Acum este cel mai bun moment pentru a investi în Moldova

0
12

english version below

– Vedem multe oportunități care vor apărea pentru Moldova din cauza aderării la Uniunea Europeană din perspectivă economică generală, nu doar comercială. Desigur, piața noastră este diferită și sperăm să ne menținem unicitatea în acest sens și în viitor – a declarat Natalia Bejan, Director General Agenția Invest Moldova, într-un interviu acordat Institutului de Întreprinderi din Varșovia în cadrul „Pentru Moldova – Pentru Proiectul „Moldova”. 

  • Situația din Ucraina creează noi oportunități pentru economia Moldovei.
  • Cel mai bun moment pentru investițiile străine în Moldova este înainte ca țara să intre oficial în Uniunea Europeană.
  • Planul Național de Industrializare este o oportunitate de a sprijini investițiile industriale poloneze în Moldova.
  • Rolul Poloniei ca principal partener economic al Moldovei este în creștere.
  • Datorită acțiunilor întreprinse, Moldova va deveni o piață și mai atractivă pentru investițiile occidentale.

Ce provocări principale vedeți pentru economia Moldovei?

Cred că economia Moldovei se află în prezent într-o etapă în care trecem printr-o transformare serioasă, devenind într-un fel o economie matură. Acest lucru este evident în mai multe sectoare care sunt importante din punct de vedere strategic pentru economia noastră. În sectorul IT ne-am dezvoltat până acum în ceea ce privește externalizarea serviciilor și creșterea numărului de companii. Acum vrem să creăm mai multe produse, să ne dezvoltăm startup-urile și să creăm produse din ce în ce mai complexe. Același lucru se întâmplă și în agricultură, de exemplu. Până acum, am produs și chiar mai producem multe materii prime, precum cereale, cireșe și mere, de care ne mândrim. Cu toate acestea, economia se deplasează acum într-un punct în care dorim să procesăm aceste alimente și să creăm produse avansate și complexe. Vrem să ducem economia la un nivel mult mai înalt. Desigur, ne confruntăm cu unele provocări când vine vorba de război în regiunea noastră. Acesta este unul dintre motivele care îi face pe investitori mai precauți. În același timp, creează oportunități și deschide noi sectoare ale economiei pe care nu ne-am concentrat prea mult până acum.

Ați menționat situația politică dificilă din regiune. Cum afectează procesele politice interne din țară și amenințările externe investițiile străine directe în Moldova?

După cum am menționat, războiul din regiune îi face pe unii investitori să fie mai precauți. Există o percepție crescută a riscului printre unii dintre ei. În același timp, însă, pe piață apar noi investitori pe care nu i-am tratat înainte ca o prioritate. De exemplu, în domeniul energiei, inclusiv bateriilor, energiei regenerabile sau materialelor de construcție. Vorbim în principal despre companii care se pregătesc nu doar să exporte produse pe alte piețe, ci și cele care doresc să-și concentreze atenția asupra Ucrainei și reconstrucției acesteia. Din această perspectivă, apar noi oportunități pe care unii parteneri vor încerca să le exploateze pe deplin.

Cum va afecta demararea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană ecosistemul investițional al Republicii Moldova? Pe de o parte, se vor deschide perspective pentru fonduri europene pentru Moldova, dar, pe de altă parte, vor exista și mai multe reglementări care reglementează activitatea de afaceri.

Am început negocierile de aderare cu UE în urmă cu ceva timp. Alinierea cadrului nostru legal este deja în curs. Facem toate eforturile pentru a le finaliza cât mai repede posibil. Vedem multe oportunități care vor apărea pentru țara noastră din cauza aderării la Uniunea Europeană din perspectivă economică generală, nu doar din perspectivă comercială. Moldova a semnat acorduri de liber schimb cu 47 de țări, inclusiv state membre ale Comunității Statelor Independente, Acordul de Liber Schimb Central European (CEFTA), Uniunea Europeană (AA/DCFTA) și Turcia. În iunie 2023, Moldova a semnat un acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS), care acoperă Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, care urmează să intre în vigoare în cursul acestui an. În prezent, trebuie să ne adaptăm standardele și calitatea produselor și serviciilor la cele ale Uniunii Europene. În cele din urmă, acest lucru va elimina limitele produselor noastre, va deschide piața și va crea aceleași condiții pentru investitori ca și în Uniunea Europeană. Condițiile pentru investitorii din Moldova vor fi aliniate la standardele UE, acoperind aspectele de reglementare, accesul la piață și protecția investițiilor, care vor fi în concordanță cu cele din alte țări UE. Investitorii care vin astăzi în Moldova dedică timp și efort înțelegând cadrul nostru legal, dar odată ce vom intra în UE, aceste întrebări vor dispărea deoarece condițiile vor fi identice. Dintr-o perspectivă economică de ansamblu, se vor aplica aceleași garanții, securitate și oportunități ca și în Uniunea Europeană. Desigur, piața noastră este diferită și sperăm să ne menținem unicitatea în acest sens și pe viitor. Cu toate acestea, vedem multe avantaje legate de integrare. Pentru mulți investitori, faptul că vom deveni membri ai Uniunii Europene este un semnal de a investi mai devreme, când economia încă necesită investiții mai mici, în loc să așteptăm ani în plus, odată ce vom intra în Uniunea Europeană.

Are Invest Moldova deja un plan de adaptare a legii și reglementărilor impuse de UE și știe cum să-și pregătească afacerea pentru asta?

Am început această muncă din prima zi când am devenit directorul Agenției. Nu doar discutăm, ci și îndeplinim sarcini specifice pentru adaptarea unor proceduri și asigurarea respectării legislației Uniunii Europene. În calitate de agenție, nu suntem implicați direct în pregătirea sau actualizarea regulilor și reglementărilor legale; aceasta este în principal responsabilitatea și sarcina Ministerului Economiei al Moldovei. Ei sunt cei care fac această muncă. Rolul nostru este să înțelegem aceste schimbări și să le comunicăm comunității de afaceri de peste mări, astfel încât toți cei afectați de ele să fie conștienți de ele.

Care sectoare economice din Moldova au cel mai mare potențial de dezvoltare? 

Sectorul IT s-a dezvoltat foarte activ în ultimii șapte ani. Am reușit să creștem acest sector de peste șapte ori, în ceea ce privește numărul de companii, angajați și salariile medii semnificativ mai mari decât salariile medii din alte industrii. Acest sector oferă oportunități fiscale unice, chiar și la scară globală. Moldovan IT Park, care este o platformă creată de guvern care stimulează investițiile și dezvoltarea afacerilor IT, oferă o taxă unică consolidată de 7% (rata CIT obișnuită pentru companii este de 12%). A atras o mare varietate de companii internaționale și investiții în IT. De exemplu, anul trecut am avut cel puțin două investiții din Polonia în industria IT în cadrul Moldovei IT Park, aceste companii angajează în prezent peste 200 de oameni și generează exporturi în valoare de 11 milioane EUR. În afară de sectorul IT, cea mai dezvoltată industrie este sectorul de outsourcing, adică de audit, consultanță, contabilitate și centre de apel, care pot folosi și sistemul nostru fiscal unic și simplificat. Guvernul pune, de asemenea, un mare accent pe dezvoltarea industrială pentru a crea produse cu valoare adăugată mare pentru export. Recent, Guvernul a aprobat Planul Național de Industrializare, acordând prioritate șase sectoare ale economiei: electronică, mecanică și auto, textile, agroalimentar, farmaceutic și chimic și materiale de construcții. Guvernul pregătește un mecanism de ajutor de stat pentru a sprijini investițiile strategice în aceste domenii cu ajutor de stat de până la 50% din funcționarea acestora dacă investiția este de cel puțin jumătate de milion de euro. Scopul nostru este de a dezvolta puterea industrială a Moldovei și invităm investitorii să analizeze aceste oportunități.

De ce ar trebui companiile poloneze să investească în Moldova?

Fiecare decizie de investiție este o decizie de afaceri. Salutăm investitorii care doresc să facă afaceri în Moldova, să înființeze companii profitabile, să creeze valoare pentru economia noastră, să angajeze oameni, să ofere salarii bune, să producă produse sau servicii bune și, eventual, să le exporte. Investitorii ar trebui să vadă asta ca pe o oportunitate de afaceri. Majoritatea investitorilor din Moldova realizează profit, ceea ce indică faptul că piața noastră are încă multe oportunități neexploatate. Multe industrii nu au investitori și companii care le-ar putea duce la un nivel mai ridicat de complexitate și dezvoltare tehnologică.

După cum a menționat președintele nostru al Băncii Naționale, în câțiva ani, când situația economică din Moldova se va îmbunătăți, mulți investitori vor regreta că nu au investit aici mai devreme. Acum este momentul în care prețurile sunt încă foarte competitive, există mai puțină concurență în unele sectoare și investitorii pot avea un impact semnificativ asupra industriilor locale și pot obține rezultate puternice în afaceri.

De exemplu, avem relații foarte stabile cu România. Exportăm foarte mult în România, dar importam și mult din ea. Interesant este că Ucraina este și un partener important pentru că este vecinul nostru și un partener prioritar atât în ​​ceea ce privește importurile, cât și exporturile.

Revenind la întrebarea și problemele mai apropiate de inimile inițiatorilor proiectului „Pentru Moldova – Pentru Moldova”, în 2023 Polonia era a opta țară la exporturi din Moldova și a șaptea la importuri în Moldova. Acest lucru demonstrează relații economice puternice, dar cred că există potențialul de a le consolida și mai mult. Este important de menționat că relația noastră este reciprocă. Pentru alte țări, avem foarte multe importuri, dar aproape niciun export, ceea ce pare mai puțin sustenabil. Relațiile mai sănătoase, precum cele pe care le avem cu România, Ucraina și Polonia, arată un echilibru vizibil între exporturi și importuri.

Ce instrumente are Invest Moldova pentru a ajuta investitorii? Ce faceți pentru a sprijini companiile străine în Moldova?

Cele mai importante instrumente ale noastre sunt informarea și crearea de rețele. Putem răspunde la toate întrebările investitorilor cu privire la afacerile din Moldova, cum ar fi costul închirierii spațiilor, de unde să cumpărăm terenuri, cum să angajăm oamenii, ce companii să folosească ca parteneri și ce firme de contabilitate să folosească. Avem materiale, informații și oameni pregătiți să ofere sprijin și răspunsuri.

Mulți investitori au nevoie de contacte cu administrația publică, ministere, agenții, asociații, lideri de opinie din domenii specifice și chiar companii partenere care să își poată împărtăși experiențele. Dezvoltăm proiecte de investiții susținând proiecte strategice în valoare de cel puțin 3 milioane EUR prin negocieri și oferind sprijin pentru infrastructură. Guvernul lucrează și la un mecanism de ajutor de stat care să ofere o rentabilitate de 50% a costurilor investițiilor pentru investiții semnificative, pe care sperăm să-l implementăm până în septembrie sau octombrie. Regulile UE privind concurența și ajutorul de stat, parțial transpuse în cadrul național de reglementare pentru ajutorul de stat, conțin norme privind ajutorul de stat care pot fi compatibile cu o piață concurențială, inclusiv cu ajutorul de stat regional. Programul de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare va fi bazat pe stimulente și poate include o scutire de impozit pe venit de 50% sau subvenții directe cu o intensitate de până la 50% pentru întreprinderile din industriile prelucrătoare prioritare care realizează investiții de capital de cel puțin 500.000 EUR. Durata scutirii depinde de atingerea de către societatea beneficiară a pragului admisibil de intensitate a ajutorului după aprobarea Programului Național de Dezvoltare Industrială pentru 2024-2028.

Ce a realizat Invest Moldova prin activitățile sale de sprijinire a economiei Moldovei? Ați putea numi câteva proiecte importante în acest sens?

Putem vorbi despre realizările noastre din două perspective. În primul rând, în ceea ce privește numărul de companii și exportatori pe care i-am susținut. Ne concentrăm nu doar pe atragerea investițiilor străine, ci și pe promovarea exporturilor moldovenești. În ultimii trei ani, am facilitat implementarea a peste 20 de proiecte de investiții, oferind suport operațional, precum asistarea companiei în procesul de recrutare. De exemplu, am ajutat o companie care s-a deschis în Moldova anul trecut punându-i la dispoziție o sută de CV-uri de oameni dintr-o anumită regiune, dovedind disponibilitatea talentului necesar la nivel local.

Avem și programe de promovare a exporturilor. În ultimii trei ani, am sprijinit diverse companii, în principal prin asociații de afaceri, generând peste 100 de milioane de euro în exporturi suplimentare. Acest lucru a fost realizat prin a ajuta companiile să participe la târguri și expoziții internaționale în care și-au prezentat produsele, au format noi parteneriate, au semnat contracte și au asigurat noi exporturi.

Care sunt prioritățile dumneavoastră ca CEO al Invest Moldova în următorii ani?

Pe termen scurt, prioritatea mea numărul unu este să îmi întăresc echipa la Invest Moldova. Cu sprijinul guvernului, am putut obține aprobarea pentru a tripla dimensiunea echipei, deoarece am arătat că există rezultate potențiale pe care le putem obține. Mai mult de jumătate dintre angajații Invest Moldova sunt oameni noi angajați în acest an de când am devenit CEO. Cheia este să ne asigurăm că acești oameni sunt cei mai buni profesioniști, cunoscători și capabili să construiască relații valoroase cu investitorii și partenerii.

Pe lângă capacitatea instituțională, credem că în Moldova nu există doar potențial și nevoie, ci și oportunități mari de care pot profita potențialii investitori. Ne dorim să atragem investitori strategici care pot schimba peisajul economiei noastre, aducând investiții în valoare de peste o sută de milioane de euro. Astfel de investiții nu numai că vor sprijini economia, ci vor contribui și la ridicarea poziției Moldovei pe harta economică a Europei.

Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei ca parte a proiectului „Pentru Moldova – Pentru Moldova. Platformă pentru dialogul polono-moldovenesc”.

 


english version

Natalia Bejan: Now is the best time to invest in Moldova

  • We see many opportunities that will arise for Moldova in connection with the accession to the European Union from a general economic perspective, not just from a trade perspective. Of course, our market is different and we hope to maintain our uniqueness in this sense in the future as well – said Natalia Bejan, General Director of the Invest Moldova Agency in an interview with the Warsaw Enterprise Institute as part of the „Pentru Moldova – For Moldova” project.
  • The situation in Ukraine creates new opportunities for the Moldovan economy.
  • The best moment for foreign investments in Moldova, even before the country’s formal accession to the European Union.
  • The National Industrialization Plan is an opportunity to support Polish industrial investments in Moldova.
  • Poland’s role as Moldova’s leading economic partner is growing.
  • Thanks to the actions taken, Moldova will become an even more attractive market for Western investments.

What main challenges do you see for the Moldovan economy?

I think the Moldovan economy is currently at a stage where we are going through a major transformation, becoming a mature economy in a sense. This is visible in several sectors that are strategically important for our economy. In the IT sector, we have been developing in terms of outsourcing services and increasing the number of companies. Now we want to create more products, develop our startups and create more and more complex products. The same is happening in agriculture, for example. Up until now, we have produced and even still produce many raw materials, such as grains, cherries and apples, which we are proud of. However, the economy is now moving to a stage where we want to process this food and create advanced and complex products. We want to raise the economy to a much higher level. Of course, we have some challenges in terms of the war in our region. This is one of the reasons that makes investors more cautious. At the same time, it creates opportunities and opens up other sectors of the economy that we have not focused on much so far.
You mentioned the difficult political situation in the region. How do the internal political processes in the country and external threats affect foreign direct investment in Moldova?
As I mentioned, the war in the region is causing some investors to be more cautious. Some of them have a heightened risk perception. At the same time, however, new investors are entering the market that we did not consider a priority before. For example, in the energy sector, including batteries, renewable energy, or construction materials. We are talking mainly about companies that are preparing not only to export products to other markets, but also those that want to focus on Ukraine and its reconstruction. From this perspective, new opportunities are emerging that some partners will try to fully exploit.

How will the start of negotiations on membership in the European Union affect Moldova’s investment ecosystem? On the one hand, prospects for European funds will open up for Moldova, but on the other hand, there will also be more regulations governing business activities.

We started accession negotiations with the EU some time ago. The adaptation of our legal framework is already in full swing. We are making every effort to complete it as soon as possible. We see many opportunities that will arise for our country in connection with the accession to the European Union from a general economic perspective, not only from a trade perspective. Moldova has signed free trade agreements with 47 countries, including the member states of the Commonwealth of Independent States, the Central European Free Trade Agreement (CEFTA), the European Union (AA/DCFTA) and Turkey. In June 2023, Moldova signed a free trade agreement with the European Free Trade Association (EFTA), covering Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland, which is to enter into force this year. Now we need to adapt our standards, quality of products and services to those of the European Union. This will finally remove the limits on our products, open the market and create the same conditions for investors as in the European Union. The conditions for investors in Moldova will be aligned with EU standards, covering regulatory issues, market access and investment protection, which will be consistent with those in other EU countries. Investors coming to Moldova today spend time and effort to understand our legal framework, but once we become part of the EU, these questions will disappear because the conditions will be identical. From an overall economic perspective, the same guarantees, security and opportunities will apply as in the European Union. Of course, our market is different and we hope to maintain our uniqueness in this sense also in the future. However, we see many advantages related to integration. For many investors, the fact that we will become a member of the European Union is a signal to invest earlier, when the economy still requires lower investments, instead of waiting for additional years when we become part of the European Union.

Does Invest Moldova already have a plan to adapt the laws and regulations required by the EU and does it know how to prepare its business for this?

We started this work from the first day I became the Director of the Agency. We do not only discuss, but also carry out specific tasks to adjust some procedures and ensure compliance with the European Union law. As an Agency, we are not directly involved in preparing or updating the rules and legal regulations; this is mainly the responsibility and task of the Ministry of Economy of Moldova. They are the ones who do this work. Our role is to understand these changes and inform the foreign business community about them, so that all those affected by them are aware of them.

Which sectors of the Moldovan economy have the greatest development potential?

The IT sector has been developing very actively over the last seven years. We have managed to increase this sector more than sevenfold, in terms of the number of companies, employees and average salaries, which significantly exceed the average salaries in other industries. This sector offers unique tax opportunities, even on a global scale. The Moldovan IT Park, which is a platform created by the government to stimulate investments and development of IT business, offers a consolidated flat tax of 7% (the regular CIT rate for companies is 12%). It has attracted many different international companies and IT investments. For example, last year we had at least two investments from Poland in the IT sector within the Moldova IT Park, these companies currently employ over 200 people and generate exports worth EUR 11 million. In addition to the IT sector, the most developing industry is the outsourcing sector, i.e. audits, consulting, accounting and call centers, which can also benefit from our unique and simplified tax system. The government also places great emphasis on the development of industry in order to create products with high added value for export. Recently, the government approved the National Industrialization Plan, giving priority to six sectors of the economy: electronics, mechanical engineering and automotive, textile, agro-food, pharmaceuticals and chemicals, and construction materials. The government is preparing a state aid mechanism to support strategic investments in these areas with state aid of up to 50% of their operation if the investment is at least half a million euros. Our goal is to develop Moldova’s industrial power and we invite investors to look at these opportunities.

Why should Polish companies invest in Moldova?

Every investment decision is a business decision. We welcome investors who want to do business in Moldova, establish profitable companies, create value for our economy, employ people, offer good wages, produce good products or services and eventually export them. Investors should see this as a business opportunity. Most investors in Moldova make profits, which indicates that our market still has many untapped opportunities. Many industries lack investors and companies that could take them to a higher level of complexity and technological development.

As our National Bank President mentioned, in a few years, when the economic situation in Moldova improves, many investors will regret not having invested here earlier. Now is the right time, when prices are still very competitive, there is less competition in some sectors, and investors can make a significant impact on local industries and achieve good business results.

For example, we have very stable relations with Romania. We export a lot to Romania, but we also import a lot from it. Interestingly, Ukraine is also an important partner, because it is our neighbor and a priority partner both in terms of import and export.

Returning to the question and issues closer to the hearts of the initiators of the project “Pentru Moldova – For Moldova”, in 2023 Poland was the eighth country in terms of exports from Moldova and the seventh in terms of imports to Moldova. This shows strong economic relations, but I believe there is potential to strengthen them further. It is important to note that our relations are mutual. In the case of other countries, we have large imports but almost no exports, which seems less balanced. Healthier relations, such as those we have with Romania, Ukraine and Poland, show a visible balance between exports and imports.

What tools does Invest Moldova have to help investors? What do you do to support foreign companies in Moldova?

Our most important tools are information and networking. We can answer all questions investors have about doing business in Moldova, such as the cost of renting premises, where to buy land, how to hire people, which companies to use as partners and which accounting firms to use. We have materials, information and people ready to provide support and answers.

Many investors need contacts with public administrations, ministries, agencies, associations, opinion leaders in specific areas and even partner companies that can share their experiences. We develop investment projects supporting strategic projects worth at least 3 million euros through negotiations and provision of infrastructure support. The government is also working on a state aid mechanism that offers a 50% refund of investment costs for significant investments, which we hope to implement by September or October. EU competition and state aid rules, partially transposed into national state aid regulatory frameworks, contain provisions on state aid that may be compatible with a competitive market, including regional state aid. The state aid program for the manufacturing industry will be of an incentive nature and may include a 50% income tax exemption or direct subsidies with an intensity of up to 50% for companies in priority manufacturing sectors that make capital investments of at least 500,000 euros. The period of validity of the exemption depends on the beneficiary company reaching the permissible aid intensity threshold after the approval of the National Industrial Development Programme for 2024–2028.

What has Invest Moldova achieved through its activities supporting the Moldovan economy? Could you mention some important projects in this regard?

We can talk about our achievements from two perspectives. First, in terms of the number of companies and exporters we have supported. We focus not only on attracting foreign investments, but also on promoting Moldovan exports. Over the past three years, we have facilitated the implementation of more than 20 investment projects, providing operational support, such as helping the company with the recruitment process. For example, we helped a company that opened a business in Moldova last year by providing it with a hundred CVs from a specific region, proving the availability of the necessary talents on the ground.
We also have export promotion programs. Over the last three years, we have supported various companies, mainly through business associations, generating over 100 million euros in additional exports. This has been achieved by helping companies participate in international fairs and exhibitions, where they present their products, establish new partnerships, sign contracts and secure new exports.

What are your priorities as CEO of Invest Moldova in the coming years?

In the short term, my number one priority is to strengthen my team at Invest Moldova. With government support, we were able to get approval to triple the size of the team because we showed that there are potential results that we can achieve. More than half of Invest Moldova’s employees are new, hired this year since I became CEO. It is crucial to ensure that these people are top professionals, knowledgeable and able to build valuable relationships with investors and partners.

In addition to institutional capacities, we believe that in Moldova there is not only potential and need, but also great opportunities that potential investors can use. We want to attract strategic investors who can change the landscape of our economy, bringing investments worth more than one hundred million euros. Such investments will not only support the economy, but also help to raise Moldova’s position on the economic map of Europe.

The project is funded by the Polish Ministry of Foreign Affairs within the framework of the project “For Moldova – Pentru Moldova. Platform for Polish-Moldovan dialogue”.

 

Lasă un răspuns